Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV) a semnat, în data de 16 octombrie 2018, cu Ministerul Cercetării și Inovării, în calitate de Autoritate Contractantă, Contractul de finanțare nr. 18PFE, pentru proiectul „Excelență în cercetare avansată, leadership în inovare și brevetare pentru dezvoltarea universității și regiunii” – EXCALIBUR, Proiect de dezvoltare instituțională – Proiect de finanțare a excelenței în CDI, Programul 1 – Dezvoltarea sistemului național de cercetare-dezvoltare, Subprogramul 1.2 – Performanță instituțională, Planul Național de Cercetare-Dezvoltare și Inovare pentru perioada 2015-2020 (PNCDI III).

Un obiectiv principal al proiectului îl reprezintă dezvoltarea activității de inventică din cadrul USV . Astfel, centrele de brevetare din cadrul USV vor fi susținute logistic și financiar pentru brevetarea cererilor de invenții la nivelul european. Prin proiect, vor fi finanțate taxele de analiză și protecție a drepturilor de autor la nivel internațional pentru cel puțin 10 cereri de brevete depuse la Oficiul European de Brevetare.
Un alt obiectiv al proiectului îl reprezintă dezvoltarea resursei umane din regiune în domeniul eco-nanotehnologii și materiale avansate. În cadrul proiectului vor fi susținuți 10 cercetători aflați în perioada de formare, care vor ocupa posturi de asistenți de cercetare cu jumătate de normă, precum și 2 cercetători cu experiență, care vor ocupa posturi de cercetători cu jumătate de normă.
Printre obiectivele proiectului se numără și dezvoltarea bazei materiale din cadrul USV pentru cercetări în domeniul proiectului. În acest sens, cel puțin o treime din bugetul proiectului, ceea ce reprezintă în valoare absolută mai mult de 1.000.000 lei, se va utiliza pentru dezvoltarea bazei materiale din cadrul USV, prin achiziția de echipamente de cercetare și materiale consumabile necesare implementării proiectului.
Pe lista de obiective se află și creșterea numărului de articole științifice publicate de USV în reviste și volume ierarhizate în prima jumătate a topurilor internaționale. Astfel, prin intermediul proiectului, va fi susținută publicarea a cel puțin 20 de articole în reviste și volume ierarhizate în prima jumătate a topurilor internaționale, conform clasamentelor Web of Science.
Finanțarea mobilităților pentru cercetătorii USV la manifestări internaționale și instituții de prestigiu este un alt obiectiv al proiectului. Bugetul acestuia asigură finanțarea a cel puțin 22 de mobilități ale cercetătorilor implicați în proiect pentru participarea la manifestări internaționale și stagii de cercetare în instituții de prestigiu internațional.

Valoarea totală a contractului de finanțare este de 3.132.000 lei, iar durata de realizare de 24 de luni.

Rectorul USV, Valentin Popa, a precizat că acest proiect este unul nou, la care au avut acces toate universitățile din România și vizează, îndeosebi cercetarea.

Ideea proiectului aparține foștilor miniștri ai Educației Lucian Georgescu și Nicolae Burnete iar astăzi începe implementarea pe latura cercetării în USV. Sunt 51 de proicte derulate de Universitatea din Suceava și ne dorim să absorbim bani în ceea ce privește resursa umană, unde România este deficitară. Dorim să revenim la statutul din 2010-2015, când o treime din bugetul universității era format din bani europeni sau guvernamentali”, a declarat Valentin Popa.

Prorectorul Mihai Dimian, directorul acestui proiect, a declarat că se bucură că USV se află alături de alte 13 universități în cadrul acestui proiect.
Suma nu este îndeajuns de mare, dar este important semnalul, pentru că dorim să putem arăta ce putem face cu acești bani. Deși avem o finanțare de locul 20, ne situăm pe locul 15 în ceea ce privește rezultatele. Profesori din alte state nu mai vin la noi doar în vizită, ci vin pentru a face anumite experimente, deoarece în țările lor nu dispun de infrastructura necesară”, a declarat Mihai Dimian.

Mircea Oroian, decanul FIA, a precizat că pentru acest proiect, ce a însumat circa 1.700 de pagini, s-a muncit două săptămâni. Un punct important al acceptării finanțării pentru acest proiect l-a reprezentat efortul susținut al conducerii facultății pentru implementarea unor programe destinate mediului economic.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.